Uveïtis

 

Wat is Uveïtis?

Uveïtis is een ontsteking van de uvea, de middelste laag van het oog. Deze ontsteking kan verschillende delen van het oog aantasten, waaronder het regenboogvlies, het vaatvlies en het netvlies. Symptomen van uveïtis zijn onder andere oogpijn, roodheid, wazig zicht en gevoeligheid voor licht. De oorzaken van uveïtis variëren van infecties tot auto-immuunreacties, hoewel in veel gevallen geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.

Oorzaken en Behandeling

Bij een infectie wordt de infectie zelf behandeld. In de meeste gevallen is uveïtis echter het gevolg van een auto-immuunreactie, waarbij het immuunsysteem de weefsels in het oog aanvalt. Dit kan soms gepaard gaan met andere lichamelijke klachten, waarbij ook andere organen worden aangetast.

De behandeling van uveïtis richt zich op het onderdrukken van het immuunsysteem om de ontsteking te verminderen en verdere schade aan het oog te voorkomen, dit kan gebeuren door diverse medicatie en dit onder de vorm van oogdruppels, injecties of orale medicatie. Als deze medicijnen onvoldoende effectief zijn, kan een behandeling met biologicals zoals adalimumab worden gestart. Biologicals zijn geneesmiddelen die heel gericht werken op specifieke moleculen die betrokken zijn bij het ziekteproces.

Samenwerking met Specialisten

Bij uveïtis die het gevolg is van een onderliggende systemische aandoening, zoals een auto-immuunziekte, is samenwerking met een internist en huisarts essentieel. De internist kan helpen bij het diagnosticeren en behandelen van deze onderliggende aandoeningen en, samen met de huisarts, helpen bij het monitoren van mogelijke bijwerkingen.

Individuele Behandeling

Het is belangrijk dat de behandeling van uveïtis wordt afgestemd op de specifieke behoeften van elke patiënt. Regelmatige opvolging door een oogarts, internist en huisarts is cruciaal om de behandeling te optimaliseren en complicaties te voorkomen.

Samenvatting

Uveïtis is een complexe aandoening die zorgvuldig beheerd moet worden. Met de juiste diagnose, behandeling en multidisciplinaire samenwerking kunnen de symptomen effectief worden beheerst en kan verdere schade aan het oog worden voorkomen.