Hoornvlies- en
bindvliesaandoeningen

 

Hoornvliesaandoeningen

Het hoornvlies, ook wel cornea genoemd, is het doorzichtige, buitenste laagje van het oog dat voor de iris en de pupil ligt. Het speelt een cruciale rol bij het scherpstellen van licht en zorgt voor een helder zicht. Wanneer het hoornvlies beschadigd of ziek is, kan dit leiden tot pijn en/of problemen met het zicht.
Veelvoorkomende hoornvliesaandoeningen zijn: 

  • Keratitis: een ontsteking van het hoornvlies, vaak veroorzaakt door infecties, trauma, droge ogen, contactlenzen.
  • Keratoconus: een aandoening waarbij het hoornvlies dunner wordt en een kegelvorm aanneemt, wat leidt tot verminderd zicht.
  • Hoornvliesdegeneratie en – dystrofie: veranderingen in de structuur van het hoornvlies die kunnen leiden tot vertroebeling en verminderd zicht, pijn of soms helemaal geen of weinig klachten.
  • Cornea-erosie: een wondje op het hoornvlies, na trauma of door een hoornvliesafwijking. Dit geeft pijn, vreemd voorwerp gevoel en last van lichtinval.

Bindvliesaandoeningen

Het bindvlies, ook wel conjunctiva genoemd, is het dunne, doorzichtige membraan dat het witte deel van het oog en de binnenkant van de oogleden bedekt. Het beschermt het oog tegen vuil en ziekteverwekkers.
Enkele veelvoorkomende bindvliesaandoeningen zijn:

  • Conjunctivitis: een ontsteking van het bindvlies die roodheid, jeuk en afscheiding veroorzaakt. Dit kan door bacteriën, virussen of allergieën komen.
  • Pinguecula en pterygium: kleine verdikkingen op het bindvlies die ontstaan door blootstelling aan zonlicht en stof. Een pterygium kan over het hoornvlies groeien en het zicht beïnvloeden.